+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Akkoord CAO Ziekenhuizen: 15% erbij en meer regie op werktijden

Akkoord CAO Ziekenhuizen: 15% erbij en meer regie op werktijden

De vakbonden hebben een onderhandelingsakkoord bereikt met de NVZ over een nieuwe CAO voor de ruim 200.000 werknemers in de branche. Werknemers krijgen er 15% salaris bij, verdeeld over 2 jaar. Daarnaast bevat het akkoord afspraken die werknemers meer regie geven over hun werktijden. CNV-onderhandelaar Joost Veldt zegt erover: “De werkdruk en steeds wisselende roosters zijn de belangrijkste redenen waarom werknemers vertrekken uit de ziekenhuizen. Daarom hebben we hier stevig op ingezet. Met deze afspraken maken we hierin echt stappen.”

Andere afspraken in het akkoord zijn een verbetering van de reiskostenvergoeding, een betere beloning van bereikbaarheidsdiensten, aanwezigheidsdiensten en consignatie, een eenduidige regeling voor Generatiebeleid en afspraken in het kader van arbeid en zorg.

Acties
De onderhandelingen over de cao waren eind januari vastgelopen. De NVZ deed een eindbod, dat door de bonden werd afgewezen. Vorige maand voerden werknemers op 64 plekken actie in de vorm van zondagsdiensten vanwege het uitblijven van een cao. Een volgende actiedag in april staat al in de steigers en is qua omvang nog groter. Deze actie is door het akkoord afgewend.

Veldt: “De acties hebben ertoe geleid dat de NVZ ons opnieuw heeft uitgenodigd en een sterk verbeterd bod heeft gedaan. Werknemers hebben gestreden voor meer waardering en zeggenschap, met dit onderhandelingsakkoord als resultaat.”

Bron: CNV, 27 maart 2023

Lees ook
Onderhandelaarsresultaat CAO Ziekenhuizen 2019-2021