+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Asielzoeker wil meer werken dan 24 weken en stapt naar rechter

Asielzoekers moeten het recht krijgen om meer dan 24 weken per jaar te werken. Om die reden is een bodemprocedure gestart die dient voor de rechtbank in Arnhem.

Dit schrijft Ellen Kamphorst, redacteur Binnenland op NOS.nl

De 24-weken-eis staat in de Wet Arbeid Vreemdelingen (artikel 11). De limiet in werktijd moet ervoor zorgen dat asielzoekers nooit recht op een werkloosheidsuitkering krijgen. De bodemprocedure is aangespannen door asielzoeker Elvis en werkgever Maarten van Panhuis. Hij helpt als werkgever asielzoekers en statushouders aan werk. Van Panhuis vindt dat in de Werkloosheidswet staat dat iemand die niet in Nederland woont, sowieso geen recht heeft op een WW-uitkering.

In 2021 en in 2022 werkte asielzoeker Elvis het maximum van 24 weken, maar hij wil meer werken. Hij vindt dat het werk goed is voor zijn integratie en voor zijn gevoel van welzijn. Een deel van zijn verdiende geld moest hij afdragen, voor kost- en inwoning in het asielzoekerscentrum. “Het voelde nuttig om zo wat bij te dragen aan Nederland.”

Discussie over de 24-weken-eis
In 2020 stelde de Adviesraad Migratie, een onafhankelijk orgaan, al voor om de wet te wijzigen. Volgens deze raad is de 24-weken-eis in strijd met de opvangrichtlijn die in Europees verband is vastgesteld.

Bron: NOS, 29 maart 2023