+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Eerste 24-uursstaking ooit bij ING

Werknemers bij ING in Noordoost-Nederland leggen donderdag 30 maart massaal het werk neer, uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao.

De drie vakbonden bij ING (FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen) roepen de leden op om ‘s ochtends naar een actiebijeenkomst in Leeuwarden te komen om zich daar in te schrijven als staker. Het wordt de eerste 24-uursstaking ooit bij ING.

Voor veel ING-werknemers is het geduld met de directie op, na meer dan een half jaar publieksvriendelijke acties, waaronder een petitie die door bijna 7.000 werknemers werd ondertekend. Al die signalen lijken maar niet door te dringen tot de ING-top. Die presenteerde vorige week weliswaar een nieuw cao-voorstel, maar komt daarmee niet tegemoet aan de eis van de vakbonden voor koopkrachtherstel.

Actiebijeenkomst in Leeuwarden
Om de werknemers voor te bereiden op hardere acties, organiseerden de bonden twee weken geleden al een online workshop ‘Staken voor beginners’ en vorige week – onder werktijd – twee goed bekeken actiejournaals. Donderdag 30 maart organiseren de drie bonden een 24-uursstaking voor de ING-werknemers in Noordoost-Nederland, met een actiebijeenkomst in Leeuwarden (van 8.30 tot 10.30 uur aan de Tesselschadestraat 2). Alle drie de vakbondsvoorzitters (Tuur Elzinga, Piet Fortuin en Reinier Castelein) zijn daar aanwezig om de stakers toe te spreken.

Acties gaan ook na donderdag door
De acties bij ING krijgen na donderdag een vervolg, met actiejournaals en nieuwe actiedagen, onder meer op 11 april en 24 april (aandeelhoudersvergadering). De cao bij ING geldt voor zo’n 14.000 werknemers.

Bron: CNV Vakmensen, 29 maart 2023