+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Deventer bedrijf biedt IT-opleiding aan Oekraïense vluchtelingen

Deventer bedrijf Zanemoon biedt IT-opleiding aan Oekraïense vluchtelingen om kloof te overbruggen

De vraag naar IT-professionals is groot en het aanbod is gering, terwijl er wel talenten zijn. Zij zijn mede door de recente toestroom van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gebracht. Softwarebedrijf Zanemoon wil dit talent een kans bieden om zo het IT-gat te dichten.

Antoin Bakelaar, oprichter en directeur van Zanemoon.
Antoin Bakelaar, oprichter en directeur van Zanemoon.

Door de grote vraag naar IT-personeel staan veel organisaties voor een uitdaging bij het invullen van hun vacatures. Antoin Bakelaar, directeur van Zanemoon, ziet een enorme kloof tussen beschikbare IT-professionals en open vacatures. “Tegelijkertijd zien we ook een groot potentieel in nieuwe groepen talenten die wij kunnen bij- of omscholen, om zo het gat in IT-vaardigheden te dichten.”

Opleiding met baangarantie
In samenwerking met ITPH academy en Microsoft Nederland biedt het Deventer bedrijf een 12-weekse opleiding aan waarin de studenten opgeleid worden tot Microsoft Developer. “In de komende twee jaar willen we vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen opleiden en begeleiden naar een baan. Achttien verschillende bedrijven binnen het IT-ecosysteem hebben al baangarantie gegeven, en dan hebben we het over de grote jongens, zoals Shell en KPMG.”

Betrokken
Zanemoon heeft twee kantoren in Oekraïne en werkt graag samen met Oekraïners. “Voor deze groep is het moeilijk om in Nederland de juiste kansen te vinden. Zij zijn geen officiële statushouders, verblijven hier in afwachting en daarom is er voor hen weinig geregeld,” stelt Antoin Bakelaar (directeur Zanemoon). “Ze willen graag en werken ondertussen hard in een fabriek achter de lopende band of bezorgen hamburgers op de fiets, dat vind ik zonde. Wij willen talent niet onopgemerkt voorbij laten gaan.”

Informatiebijeenkomst
Oekraïense vluchtelingen vanaf 18 jaar en ouder, die in de regio Deventer verblijven, kunnen zich als eerste aanmelden voor de opleiding. “Man, vrouw, jong, oud, ervaren onervaren, iedereen die gemotiveerd is, is welkom. We beginnen in Deventer en hopen daarna de opleiding ook in andere plaatsen aan te kunnen bieden.”

Bron: Zanemoon, maart 2023