+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

STAP-budget verdwijnt, UWV maakt zich zorgen

Het STAP-budget verdwijnt twee jaar na de introductie er van. Dat maakte het kabinet vorige week woensdag bekend. Het UWV, de instantie die de regeling uitvoert, maakt zich zorgen.

Vorige week kondigde het kabinet aan met het STAP-budget (STimulering Arbeidsmarkt Positie) te stoppen in 2024. Met deze regeling kunnen werkende of werkzoekende maximaal 1000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Hiermee kunnen zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

In 2022 kregen 214.000 mensen een STAP-budget toegekend. Dit jaar is 170 miljoen euro beschikbaar. Het budget kan in 2023 (3 juli, 4 september en 1 november) nog aangevraagd worden. Het budget voor de periode mei-juni was op 1 mei binnen drie uur vergeven.

Bezuinigingen kabinet
Het schrappen van de regeling maakt onderdeel uit van het bezuinigingspakket van het kabinet. Het UWV, de uitvoerende instantie van de regeling, maakt zich grote zorgen over bezuinigingen op scholing en langer durende personeelstekorten in sectoren zoals de zorg.

Bestuursvoorzitter Maarten Camps: “Zeker nu we weten dat er nog langdurig krapte zal zijn op de arbeidsmarkt. Scholing speelt een belangrijke rol in het verkleinen hiervan en in de ontwikkeling van werkenden ter voorkoming van werkloosheid.”

Sector zorg en welzijn
Vooral werknemers uit de sector zorg en welzijn hebben dit en vorig jaar gebruik gemaakt van de regeling. Cijfers van het UWV laten zien dat in maart 39.500 mensen het scholingsbudget hebben aangevraagd, van wie 9100 mensen die werken in de zorg- en welzijnssector.

STAP middel LLO-beleid
Minister Van Gennip (Sociale Zaken) noemde het STAP-budget eerder in een kamerbrief “een van de belangrijkste instrumenten om het LLO-beleid (Leven Lang Ontwikkelen, red.) vorm te geven.”

Toch wordt de regeling in 2024 geschrapt. Het UWV laat weten in gesprek te gaan met Van Gennip over hoe een brede groep mensen ondersteund kan blijven worden met het volgen van scholing.

Blijven investeren
Ook de MBO Raad roept het kabinet op te blijven investeren in scholing. “Bijscholing is nodig om te zorgen dat mbo’ers kunnen bijblijven in kennis”, zegt voorzitter Adnan Tekin. Hij vindt ook dat “omscholing van werk naar werk” gestimuleerd moet blijven worden. De STAP-regeling kan bijvoorbeeld helpen bij de energietransitie omdat vakmensen zich daarmee kunnen laten omscholen.

Bron: ANP; ZiPconomy