+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Vier ‘geheime’ spots waar jij jouw nieuwe medewerker kunt vinden

Vier ‘geheime’ spots waar jij jouw nieuwe medewerker kunt vinden

Door Eugène van den Hemel, JobsforHumanity.com en Meest Invloedrijke Recruiter 2022

Eugène van den Hemel
Eugène van den Hemel

Je kent ze vast. Die reisgidsen met de plekken die je echt bezocht moet hebben. Met het oog op de Nederlandse arbeidsmarkt waar, ondanks een afkoelende economie, menig werkgever nog steeds om medewerkers staat te springen, maak ik je graag deelgenoot van vier hotspots waar jij mogelijk jouw nieuwe medewerker gaat vinden.

1. Taalschool
Heb jij al een lijntje gelegd met de lokale taalschool? Toen ik deze vraag onlangs, tijdens een voordracht, een grote groep ervaren recruiters stelde, schrok ik van het aantal handen die de lucht in werden gestoken. Het aantal handen was op één hand te tellen.

Volgens mij valt het kwartje al snel wanneer je beseft dat zodra iemand vanuit het buitenland naar Nederland komt en deze, even los van inburgeringsverplichtingen, hier een rol van betekenis wil gaan spelen, hij/ zij de Nederlandse taal moet beheersen.

Heb jij een kort lijntje met de eigenaar van of een aantal docenten binnen de taalschool, dan heb je direct toegang tot een bron aan informatie over de studenten die zij in huis hebben, wat deze studenten in hun thuisland hebben gedaan, wat zij hier graag zouden gaan doen en hoe hun vorderingen in het leren van de Nederlandse taal zijn.

2. Kringloopwinkel
Naast dat er onder de klanten van kringloopwinkels veel talent zit, zijn vooral de medewerkers die er rondlopen reuze interessant. Het gros van deze medewerkers werkt er op vrijwillige basis en vaak in overleg met de gemeente in het kader van re-integratie activiteiten.

Ik zorg er altijd voor dat ik een graag geziene gast van een aantal kringloopwinkels ben. Ik word dan ook regelmatig gebeld. Niet omdat er een nieuwe kast, bank, of curiositeit is binnen gebracht, maar omdat er iemand rondloopt die ik echt moet ontmoeten. Iemand die veel in zijn/ haar mars heeft, maar die door onvoorziene omstandigheden, pech of wat dan ook buiten de arbeidsmarkt terecht is gekomen. Menig talent, dat ik snel op vacante posities kon koppelen, is me binnen de wereld van de kringloopwinkels in de schoot geworpen.

3. Voedselbank
De voedselbank is een bron aan talent dat in lijn ligt met de Kringloopwinkel. Waar ik bij de kringloopwinkels makkelijker contact met bezoekers en medewerkers krijg, moet ik bij de voedselbanken iets meer moeite doen. En laten we eerlijk zien, niet zo gek toch; niemand zal trots zijn de hulp van een voedselbank nodig te hebben.

Begin dit jaar heb ik een klusbedrijf blij kunnen maken met twee nieuwe medewerkers. Beide jongens had ik bij de voedselbank ontmoet. Zij waren gevlucht uit Syrië, woonden inmiddels zes jaar in Nederland, spraken het Nederlands behoorlijk en raakten maar niet aan het werk. Ze hadden geen diploma’s, geen professioneel netwerk en zo bleven hun ‘gouwe handjes’ onbenut. Totdat ik ze dus ontmoette, hun verhaal hoorde en kon schakelen met het klusbedrijf waar ze nu alweer vier maanden aan het werk zijn.

4. Bibliotheek
Kun je bij de bibliotheek ook nieuwe medewerkers vinden? Ik hoor het je denken en inderdaad dat kan. Natuurlijk is de bibliotheek de uitgelezen plek voor het lezen en lenen van boeken, maar kijk eens naar welk ander aanbod aan activiteiten de bibliotheek in jouw omgeving heeft.

Wanneer jij weet te zorgen dat ze binnen de bibliotheek jou kennen en weten wanneer ze jou moeten bellen, zul je versteld staan van de bijzondere mensen die op jouw pad gaan komen. Het is even investeren in de contacten en het netwerk, maar zodra je dat eenmaal hebt ontwikkeld, hoef je er weinig aan te doen en komen de interessante kandidaten naar je toe.

De krapte op de arbeidsmarkt daagt werkgevers uit anders naar hun werving te krijgen. Het is nog maar de vraag of je, wanneer je doet wat je altijd deed, blijft krijgen, wat je tot nu toe altijd kreeg. Tegelijkertijd, is er hoop. Er staan nog veel vaardige en gemotiveerde mensen aan de kant van de arbeidsmarkt. Professionals die wel willen, maar door omstandigheden buitenspel zijn komen te staan. Deze mensen vind je doorgaans niet via de geijkte wegen. Dit betekent echter niet dat ze onvindbaar zijn. Doe er jouw voordeel mee!

Lees ook
Kijk naar iemands talent bij integratie arbeidsmarkt
Eugene van den Hemel: ‘We hebben elkaar allemaal nodig op de arbeidsmarkt’
Sander Poos: ‘Diversiteit praktisch ondersteunen met Jobs for Humanity’