+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Prioriteitenlijst van Nederlandse organisaties toe aan verandering

HR-professionals kijken niet verder dan werving, ontwikkeling en verzuim. Maar de krappe arbeidsmarkt vraagt om focus op andere beleidsthema’s.

Werving en selectie, talentmanagement en verzuim vormen al jarenlang de top drie in het prioriteitenlijstje van de Nederlandse HR-professional. Organisaties lijken niet verder te kijken dan deze prioriteiten terwijl de huidige krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met andere ontwikkelingen om een andere aanpak vraagt.

Zo blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.

Grafiek uit HR-trends rapport 2023

Problemen met werving en behoud
Voor bijna tachtig procent van de Nederlandse organisaties is het werven van personeel nog steeds een probleem. Bovendien hebben organisaties steeds meer moeite om hun medewerkers te behouden. Dit jaar heeft 43% van de organisaties problemen met het behoud van medewerkers, en naar verwachting zal dit percentage volgend jaar stijgen tot de helft van alle organisaties.

Vernieuwing noodzaak
Ondanks wervings- en behoudsproblemen erkennen HR-professionals onvoldoende het belang van vernieuwing, vooral in het openbaar bestuur en de collectieve sector waar behoud van medewerkers extra uitdagend is.

Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot, benadrukt de noodzaak van vernieuwing in het licht van wereldwijde veranderingen zoals oorlog, energietransitie, klimaatregelingen en de gevolgen van de pandemie: “Denk eens op een andere manier na over werving en behoud. Er is bijvoorbeeld weinig verschuiving zichtbaar in diversiteit en inclusie en in robotisering en digitalisering.”

Focus lijkt verkeerd te liggen
Juist de sectoren die aangeven het meest moeite te hebben met het behoud van hun medewerkers hebben dit het laagst op hun prioriteitenlijst staan. In de collectieve sector staat het behoud van medewerkers op de zesde plaats, terwijl 53% van de organisaties aangeeft moeite te hebben met behoud. Het openbaar bestuur scoort net iets lager (49%), maar nog steeds bovengemiddeld, met het thema op de tiende plaats.

“Het is bijzonder dat de sectoren die al onder druk staan wat betreft het behoud van medewerkers hier geen werk van lijken te maken. Binnen de collectieve sector is het er het ergst aan toe binnen het onderwijs. Hier scoort behoud van de medewerkers slechts een zevende plaats. Hier is dus een heleboel winst te behalen.”, aldus van der Spek.

Dashboards voor werkgevers
Met deze prioritering in het achterhoofd hebben Berenschot, Performa en AFAS Software gezamenlijk een dashboard ontwikkeld voor HR-professionals. Het nieuwe dashboard dient als signaal om HR-professionals bewust te maken en hen gemakkelijk inzicht te bieden in de trends en ontwikkelingen binnen HR op sectorniveau.

Via deze link kun je het rapport aanvragen:
https://www.berenschot.nl/publicaties/hr-trends

Bron: AFAS, Berenschot en Performa, 5 juni 2023

Lees ook
Werkgeluk HR-professional in geding door gemis van feedback
Behoud medewerker in gevaar door afname urgentie digitalisering?
Naast werven gaat ook behoud van medewerkers steeds moeizamer