+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

ABU: uitzendomzet in periode 5, 2023 gelijk aan vorig jaar

In periode 5 (van 24 april tot en met 21 mei) nam het aantal ‘uitzenduren’ af met 13% in vergelijking met dezelfde periode in 2022. De omzet bleef gelijk. Dat meldt uitzendkoepel ABU in haar vier-wekelijkse marktmonitor.

Met name uitzendfase A blijft fors dalen, terwijl fase B/C juist een stijging laat zien in zowel omzet als uren. 

Daling uren, maar beter dan rest 2023
Een gelijke omzet als een jaar eerder volgt naar vier periodes waarin de omzet gemiddeld zo’n 6% onder het niveau van 2022 lag. Daarmee is periode 5 dus aanzienlijk positiever dan eerdere periodes. Het aantal uren ligt nog steeds een stuk lager dan in 2022, maar ook hier een klein positief puntje: de daling in periode 5 is minder dan het gemiddelde over de eerste vier periodes. Toen was de daling gemiddeld 17,5%.

Sectorale verschillen 
De ontwikkelingen per sector zijn als volgt:

  • Administratieve sector
    Het aantal uren daalde met 21% en de omzet is gedaald met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  In deze sector is er duidelijk een verschuiving van fase A naar fase B/C te zien. Zo daalde in fase A zowel het aantal uren als de omzet flink, terwijl in fase B/C juist een behoorlijke stijging zichtbaar was in zowel uren als omzet.
  • Industriële sector
    Het aantal uren daalde met 9% en de omzet steeg met 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook hier is er een verschuiving zichtbaar. Het aantal uren en omzet daalde in fase A, in fase B/C steeg zowel het aantal uren als de omzet.
  • Technische sector
    Het aantal uren daalde met 10% en de omzet bleef gelijk (0%) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling in de technische sector zit hem volledig in fase A. In fase B/C is een stijging in uren en omzet te zien.

Bron: ABU, 13 juni 2023