+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Randstad in populaire game GTA V om talent te werven

De krappe arbeidsmarkt vraagt om nieuwe manieren om personeel te werven. Randstad scout talent in game GTA V.

Na ‘Andersom solliciteren’ experimenteert Randstad daarom met ‘in-game recruitment’. In het kader van ‘daar zijn waar je doelgroep is’ scoutten intercedenten van Randstad Nederland als ‘First Person Recruiters’ online naar talent in de game GTA V.

In de game verscheen een virtuele Randstad-vestiging waar twee intercedenten het gesprek aangingen met spelers over werk en hun loopbaan. Positieve uitkomst van het experiment: met vier van de twaalf spelers staat een vervolgafspraak gepland om nieuwe loopbaankansen te bespreken.

Randstad in Game GTA V

Kathleen Verpalen, senior account intercedent bij Randstad Transport: “Zelf ben ik een fervent gamer. Binnen Randstad zetten we gaming al langer in voor het ontwikkelen van vaardigheden. Toen er een oproep kwam om te experimenteren met gaming als wervingsmethode, was ik meteen enthousiast. Het bleek verrassend goed te werken om in een gaming community ongedwongen gesprekken aan te knopen met gamers. Het gaat hier om mensen die ons online of via een vestiging niet zo gauw vinden, maar wel open staan voor nieuw werk. Met vier van de twaalf spelers staat een vervolggesprek gepland voor de functies van zorgprofessional, beveiliger en medewerker schadebeheer.”

Nic Huiskes, directeur Marketing en Communicatie Randstad Nederland: “Het is veelbelovend om te zien hoe deze eerste ‘First Person Recruitment’-pilot heeft uitgepakt. Deze tijd vraagt om innovatieve methoden om talent en werk aan elkaar te verbinden. Gemiddeld gamed ongeveer de helft van de Nederlanders een uur per dag. Met dit experiment zetten we het talent centraal en zijn we daar waar zij zijn. Randstad presenteerde onlangs het platform ‘career mode’ waarbij mensen spelenderwijs vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor beroepen zoals vrachtwagen- en heftruckchauffeur of elektricien. Dit experiment bevestigt ons inzicht dat gaming, recruitment en zelfontwikkeling een combinatie is waar we bij Randstad mee verder gaan.”

Onderzoek toont aan: vaardigheden ontwikkeld tijdens gaming
Recent onderzoek (n=3763) van Randstad toont aan dat het spelen van games bijdraagt aan het ontwikkelen van vaardigheden die zeer nuttig zijn in je loopbaan. In het onderzoek werden 3.763 gamers betrokken van acht populaire games, waaronder Call of Duty: Warzone, League of Legends en Fortnite. De deelnemers kregen vragen over hun ervaring met de gekozen game. Uit een lijst van twaalf ‘transferable skills’, ofwel vaardigheden die ook toepasbaar zijn tijdens werk in de praktijk, aangeven welke zij denken te ontwikkelen door de gekozen game te spelen. Voor iedere gekozen vaardigheid volgde een diagnostische test op basis van de ervaring van het spelen van een specifieke game om zo het vaardigheidsniveau te bepalen.

Het onderzoek wijst uit dat mensen door gaming serieus werken aan het ontwikkelen van vaardigheden. De meeste relatie werd gevonden met de vaardigheden: zelfmotivatie, teamwork en kritisch denken. Maar ook leiderschap, communicatie, visuele waarneming, multitasking, doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid zijn vaardigheden die zich ontwikkelen door het spelen van deze games.

Nic Huiskes voegt toe: “We zijn heel positief over dit experiment en bekijken momenteel hoe we gaming, en wat we met het onderzoek erover hebben geleerd, verder kunnen benutten. Gaming heeft enorm veel potentie. Van belang is dat we dit met respect voor gamers doen en vooral met intercedenten die ook echt gamers zijn. Juist omdat we beseffen dat gaming al lang geen spelletje meer is. We zien aan de ene kant dat je er serieus mee aan je vaardigheden werkt. Aan de andere kant is het voor veel mensen vooral ook een sociale activiteit, om te ontspannen en plezier te hebben. We willen daar geen inbreuk op doen, daar moeten we aandacht voor hebben.”

Bron: Randstad, persbericht 2 februari 2023

Lees ook
Wat zijn jouw talenten? Krijg inzicht op basis van jouw game-ervaring