+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

UWV kansrijke beroepen juli 2023

UWV heeft medio 2023 een nieuwe lijst met kansrijke beroepen gepubliceerd.

Daarin laat UWV zien welke beroepen op dit moment ruim voldoende tot goede baankansen bieden.

UWV kansrijke beroepen juli 2023
Bekijk de lijst met kansrijke beroepen

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt over het hoogtepunt heen, toch overstijgt de vraag naar personeel nog altijd het aanbod. Ook in 2023 is de arbeidsmarkt ontzettend krap en dat zal voorlopig wel zo blijven. Veel organisaties kampen met een personeelstekort en zijn naarstig op zoek naar personeel. Wel zijn er verschillen tussen sectoren, waardoor het van belang is om te laten zien waar op dit moment kansen liggen voor werkzoekenden.

Het overzicht met kansrijke beroepen is gebaseerd op cijfers over de afgelopen maanden. Daarbij is vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden. De beroepen die zijn opgenomen zijn ook voorgelegd aan  sectordeskundigen. Bekijk de technische toelichting.

Dit is een landelijk overzicht met kansrijke beroepen. Er kunnen echter verschillen zijn tussen regio’s. Controleer daarom in de regio of er voldoende vacatures zijn.

Beroepen waarin veel zelfstandigen werken zijn niet opgenomen in deze publicatie. Hiervan zijn vraag en aanbod niet goed in beeld. Ook beroepen waarin een zeer beperkt aantal uur gewerkt kan worden of die hoofdzakelijk als bijbaan mogelijkheden bieden, zijn niet
meegenomen.

Veel beroepen in dit overzicht vragen specifieke kennis. Vaak is een korte of langere opleiding noodzakelijk. Soms is een certificaat voldoende. Dan is het relatief gemakkelijk om de overstap te maken. Het Leerwerkloket biedt loopbaanadvies en kan adviseren over
(om)scholingsmogelijkheden. Neem hiervoor contact op met een regionaal Leerwerkloket.

De arbeidsmarkt blijft in beweging, zo ook de kans op werk in verschillende beroepen. UWV brengt daarom elk jaar weer opnieuw een publicatie over kansrijke beroepen uit.

Bron: UWV, 4 juli 2023