+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Randstad Q2 2023 omzet krimpt ruim 5 procent

Randstad heeft vandaag de resultaten van het tweede kwartaal bekend gemaakt. Jaar op jaar daalde de omzetontwikkeling (organisch) met 5,1%.

Wim Davidse
Wim Davidse

Flexstrateeg Wim Davidse dook in de cijfers, die traditiegetrouw werden ondersteund met een persbericht en een presentatie voor de pers en andere duiders.

Sander van ‘t Noordende, CEO van Randstad, verklaart bij de cijfers: “We hebben goed gepresteerd gezien de uitdagende omstandigheden in al onze markten. De resultaten zijn lager dan in Q2 2022. We blijven profiteren van onze sterke marktpositie en de goede relaties met onze klanten en talenten.” Hij voert aan dat de financiële situatie robuust is; Randstad heeft een sterke cash flow en behaalde dit kwartaal 4,2% winst (EBITA-marge).

De Randstad Q2 2023 presentatie biedt meer informatie bij de resultaten. In de onderstaande tekst wordt hiernaar verwezen.

Omzetontwikkeling
Randstad rapporteert over het tweede kwartaal mondiaal (zie p. 3 van de presentatie) in totaal een omzetontwikkeling van 5,1% (organisch, dat wil zeggen zonder overnames en dergelijke)  vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar, toen de krimp 4,2% bedroeg. Randstad ervoer daarmee het tweede achtereenvolgende kwartaal met omzetkrimp sinds het herstel uit de coronarecessie.

Brutomarge
In dit tweede kwartaal ging op totaal mondiaal niveau de brutomarge iets omlaag naar 20,7%, terwijl de winstmarge (EBITA margin) omlaag ging naar 4,2% (zie p. 4 van de presentatie).

Randstad Nederland
De omzet van Randstad in ons land daalde zelfs 9% ten opzichte van een jaar eerder  (organisch, dat wil zeggen gecorrigeerd voor werkbare dagen en eventuele overnames). In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de krimp 11% (zie p. 9 van de presentatie).

Vergelijkende omzettrends in de flexbranche
Deze cijfers van Randstad zijn opmerkelijk als we die vergelijken met andere  omzetontwikkelingen in de Nederlandse flexbranche.
De ABU Marktmonitor (uitzenden) meldt in het tweede kwartaal omzetkrimp van 3,0%, terwijl de omzetdaling in het eerste kwartaal 6,6% bedroeg.
De VvDN Marktmonitor (detachering) meldt over het eerste kwartaal: +10,6% (Q4: +16%), de cijfers over omzetontwikkeling in het tweede kwartaal volgen later in augustus.
Het CBS meldde in het eerste kwartaal een omzetontwikkeling voor de flexbranche van +10,0%. De tweede kwartaalcijfers voor de totale flexbranche (SBI-code 78) worden eind augustus door het CBS gepubliceerd.

Vergelijk gepubliceerde omzetontwikkelingen in de flexbranche via onderstaande grafiek:

Omzetontwikkelingen in de flexbranche (door Dzjeng, Wim Davidse)
Omzetontwikkelingen in de flexbranche (grafiek Wim Davidse) – klik voor grotere afbeelding.

Nader ingezoomd op Randstad NL
Randstad Nederland meldt nog een paar opvallende krimpcijfers (zie p. 10): Staffing en Inhouse services (samen betreft dit vooral grootschalig uitzenden) zijn gekrompen met 6% (Q1: -10%). De bemiddeling van professionals (met name detacheren) is maar liefst 22% gedaald in het tweede kwartaal (in Q1 2023 bedroeg de krimp 13%).
Recruitment voor vaste contracten kromp met 7% ook heel stevig. In Q1 2023 steeg dit met +1%, terwijl in Q4 2022 nog een omzetstijging van +30% werd behaald.
Ter vergelijking: in Q2 2022 behaalde Randstad in Nederland nog een lichte omzetgroei van +1%, nadat de laatste corona-/GGD-projecten in het eerste kwartaal nog voor een omzetgroei van +13% ten opzichte van een jaar eerder hadden gezorgd.
Tot slot de winstgevendheid; die stond in Nederland heel licht onder druk. De EBITA-marge zakte van 5,8% in Q2 2022 naar 5,7% in Q2 2023.

Randstad verwacht voor het derde kwartaal van 2023 dat de dalende omzettrend van Q2 iets minder hard doorzet (zie p. 12 van de presentatie).

Bronnen: Randstad Q2, 25 juli 2023 en Wim Davidse

Context
ManpowerGroup kwam op 20 juli als eerste van de beursgenoteerde uitzendondernemingen met de resultaten van het tweede kwartaal 2023. Brunel publiceert de cijfers op vrijdag 28 juli. Adecco Group sluit de rij op donderdag 3 augustus.

Lees ook
ManowerGroup Q2 2023 omzet krimpt 3 procent
Randstad neemt Grupo CTC over in Spanje
CBS cijfers flexbranche in eerste kwartaal 2023 beter dan verwacht
Hoe presteren Randstad, Adecco en Manpower op de huidige ‘moeilijke markt’?
ABU marktmonitor 16 mei 2023: uitzenduren 17,4% in de min
VvDN Marktmonitor Q1 2023: omzet detacheerders stijgt met 11%