+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Adecco Group presteert goed op moeilijke uitzendmarkt

Van de top-3 op de wereldwijde uitzendmarkt presteert Adecco Group op dit moment het best. Het Zwitserse uitzendconcern behaalde een omzetgroei van +4% in het tweede kwartaal van 2023. De lichte omzetkrimp van -1% in Nederland is ook veel geringer dan de forse omzetdaling van de grote concurrenten in ons land.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Adecco Group vandaag heeft gepubliceerd.

 

Adecco Group behaalde in het tweede kwartaal wereldwijd een omzet van € 6 miljard. Dat komt neer op een (organische) omzetgroei van +4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2023 boekte Adecco mondiaal ook al een omzetgroei (van +3%).

Op totaal mondiaal niveau daalde de brutomarge in het tweede kwartaal naar 20,7% (was 21,1% een jaar eerder). De winstmarge (EBITA) daalde naar 3,1% (was 3,5% een jaar eerder). Geen schokkende cijfers gezien de moeilijke marktkomstandigheden (krapte arbeidsmarkten wereldwijd).

Verschil uitzenden en recruitment voor vast

Uitzenden, het leeuwendeel van de omzet, kende in het tweede kwartaal een groei van +5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Akkodis, dat (tech-)professionals bemiddelt kende een lichte omzetdaling (-1%). De poot LHH (dienstverlening t.b.v. de workforce transformatie, onder meer loopbaanbegeleiding) bleef vrijwel gelijk in omzet.
Gesplitst naar diensten zien we verschillen in omzetgroei; uitzenden plus detacheren +1%, W&S voor vast -9%, Career Transition +102%, Outsourcing consulting other services +8%, Training up-skilling re-skilling -1%.

Adecco Nederland

Adecco Group Benelux kende in het tweede kwartaal een lichte omzetkrimp van -1%. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog -2%, na een bijzondere opleving in het vierde kwartaal van 2022 van +3%. Adecco Group rapporteert niet apart over Nederland, maar die omzetontwikkeling zal niet veel afwijken van de Benelux-cijfers.

Adecco verwacht – ondanks de huidige macro-economische omstandigheden -wereldwijd een stabilisatie van de omzet in het huidige kwartaal.

Randstad en Manpower

Als mondiale nummer twee op de uitzendmarkt presteerde Adecco Group beduidend beter dan marktleider Randstad en nummer drie ManpowerGroup.

Zo kwam Randstad eerder deze week met flink tegenvallende kwartaalcijfers, en dat geldt zeker ook voor ons land. Randstad rapporteert over het tweede kwartaal van dit jaar een mondiale omzetdaling van ruim -5% (organisch) ten opzichte van een jaar eerder. Randstad Nederland boekte het afgelopen kwartaal zelfs een omzetdaling van -9%. (Q1 2023: -11%).

Ook ManpowerGroup kende een omzetdaling in het afgelopen kwartaal. Wereldwijd daalde de omzet in het tweede kwartaal met -3% (organisch, OCC). In Nederland daalde de omzet van Manpower in het tweede kwartaal met -7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (Q1 2023: -6%).

Niet verwonderlijk dus dat de ABU Marktmonitor – waarin de grote uitzenders sterk zijn vertegenwoordigd – ook een omzetkrimp laat zien in het tweede kwartaal van (gemiddeld) -3%, terwijl de omzetdaling in het eerste kwartaal -6,6% bedroeg.

Onderstaande grafiek van Wim Davidse laat de grillige omzetontwikkeling van de Nederlandse uitzendbranche zien.

De nieuwste cijfers uit de ABU Marktmonitor worden a.s. dinsdag 8 augustus gepubliceerd.

Contrast met detachering

Grote, generieke uitzenders hebben het moeilijk, terwijl detacheerders de wind in de zeilen hebben. Waar de bekende uitzendreuzen stuk voor stuk flinke omzetkrimp rapporteren – vooral in ons land, meldde Nederlands grootste beursgenoteerde detacheerder Brunel vorige week juist de grootste omzetgroei (+14%) in Nederland in vijf jaar tijd.

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) laat in haar Marktmonitor (waar Brunel deel van uitmaakt) dan ook een zeer positief beeld zien. De vorige kwartalen groeide de omzet van detacheerders in ons land fors. En de meest recente kwartaalcijfers van Brunel Nederland doen vermoeden dat die stijgende lijn in de detacheringsmarkt wordt voortgezet.

Half augustus publiceert de VvDN haar volgende Marktmonitor.