+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Nederland in Top 5 van werkzoekende Oekraïners

De Europese Unie is na corona niet bepaald populair onder werkzoekenden uit andere landen. Slechts 2,8% van de ‘clicks’ op vacatures in de EU in juni was afkomstig van werknemers uit andere landen buiten de EU. Het betreft een stijging ten opzichte van het dieptepunt gedurende de pandemie, maar valt in het niet bij het aandeel buitenlanders dat klikt op vacatures in andere grote – en vooral Engelssprekende – arbeidsmarkten. Deze werkzoekenden hebben in Nederland vooral interesse in software development-banen.
Ons land staat wel in de top vijf van werkzoekende Oekraïners.

Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.

In april 2021, het dieptepunt gedurende de pandemie, kwam slechts 1,5% van alle ‘clicks’ op vacatures in de EU van werkzoekenden van buiten de EU. Twee jaar later is de markt op dit vlak met 82 procent gegroeid, naar 2,8%. Toch staat het in schril contrast met arbeidsmarkten in andere landen zoals die in het Verenigd Koninkrijk, waar dit aandeel is toegenomen met 146 procent van 2,2% naar 5,5%. Het Verenigd Koninkrijk lijkt op langere termijn ook een grotere aantrekkingskracht uit te oefenen op buitenlandse werkzoekenden, met een aandeel buitenlandse zoekopdrachten dat ten minste sinds 2017 constant hoger ligt dan in de EU.Ook Australië en Canada trekken veel meer buitenlandse werkzoekenden aan. Meer dan zeventien procent van de zoekopdrachten voor functies in Australië kwam in juni uit het buitenland, ruim boven de pre-pandemische gemiddelden. In Canada kwam in juni bijna 11% van de zoekopdrachten uit het buitenland, meer dan het dubbele van het aandeel van 5% in april 2021.

Daarentegen vertoont de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten een vergelijkbare trend als die in de EU. Ongeveer 3,2% van de Amerikaanse zoekopdrachten kwam in juni uit het buitenland, na een dieptepunt van 2,1% in 2020. Momenteel ligt dit percentage echter nog steeds iets onder de piek van 4,2% van voor de pandemie in 2019.

In Nederland stijgen software development-banen het hardst
De branches die in Nederland de meeste populariteit winnen wat betreft buitenlandse interesse, zijn vergelijkbaar met die in de Europese Unie en andere grote Europese landen. Software development is de grootste stijger, met een stijging van 2,9 procentpunt sinds begin 2019. In de eerste helft van 2023 was 10,6 procent van de ‘clicks’ op die vacatures afkomstig van werkzoekenden buiten de EU. Indiërs, Turken, Britten en Amerikanen zijn de meest frequente klikkers op deze posities.

Nederland in top vijf van werkzoekende Oekraïners
In een ander deel van de analyse uitgevoerd door Indeed blijkt dat de Nederlandse markt in trek is bij werkzoekende Oekraïners. 2,7 procent van alle ‘clicks’ op Nederlandse vacatures is afkomstig van IP-adressen in Oekraïne. Daarmee is de Nederlandse arbeidsmarkt, op Duitsland na, de aantrekkelijkste plek in de Europese Unie om te werken, en staat het wereldwijd in de top vijf. Werkzoekenden uit Oekraïne geven echter ook de voorkeur aan bestemmingen buiten de EU.Onderzoeksmethodiek
Deze analyse richt zich op de landen waar Indeed een website heeft, waar de zoekopdracht of klik wordt geregistreerd, en op de IP-locatie van het land van de gebruiker. Dit is relevant om binnenlandse en grensoverschrijdende zoekopdrachten en kliks te definiëren.

Een binnenlandse zoekopdracht is een zoekopdracht uitgevoerd door een gebruiker wiens IP-locatie zich in hetzelfde land bevindt als de Indeed-website waarop ze de zoekopdracht hebben uitgevoerd. Een grensoverschrijdende zoekopdracht is een zoekopdracht uitgevoerd door een gebruiker die zich in een ander land bevindt dan het land van de Indeed-website die gebruikt is om de zoekopdracht uit te voeren.

Zoekopdrachten of clicks binnen de Europese Unie worden in de analyse niet als grensoverschrijdend beschouwd.

Een ‘click’ is de actie van een gebruiker om op een vacature in de zoekresultaten te klikken, waardoor de volledige functiebeschrijving wordt geopend. We interpreteren dit als een blijk van interesse in een specifieke vacature. Net als bij zoekopdrachten worden gegevens over clicks geanonimiseerd en kunnen ze niet worden getraceerd naar individuele gebruikers.

Bron: Indeed, 22 augustus 2023