+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Magnit rapport Europese arbeidsmarkt, winter 2023

Onzekerheid op de arbeidsmarkt leidt in Europa tot focus op kostenbesparing en optimalisatie van het personeelsbestand.
Magnit rapport Europese arbeidsmarkt winter 2023
Magnit presenteert wintereditie van het Europe Labour Market Report 2023
Magnit (voorheen Brainnet), leverancier van Integrated Workforce Management (IWM) platformen, heeft zijn Europese Labour Market Report 2023 gepresenteerd.

Het rapport gaat in op de diverse uitdagingen waarmee de Europese arbeidsmarkt continu wordt geconfronteerd als gevolg van stijgende rentetarieven, de energiecrisis, wereldwijde tekorten in de toeleveringsketen, recordinflatie en het voortduren van de oorlog in Oekraïne. Ook wordt in detail beschreven hoe het bewerken van dit tumultueuze landschap verder wordt bemoeilijkt door een ongebruikelijke mix van positieve en negatieve gegevenstrends.

“Om organisaties te helpen de veranderende markt beter te begrijpen en zich hierin zo goed mogelijk te kunnen bewegen, heeft Magnit miljarden datapunten geanalyseerd om inzicht te geven in functies in de zakelijke dienstverlening en de technologie in meerdere landen”, zegt Sam Smith, EMEA-president bij Magnit. “In een groot deel van Europa zien we een gebrek aan vertrouwen in de huidige economie. Dit wijkt duidelijk af van het optimisme dat we begin 2022 zagen. Deze onzekerheid leidt tot een focus op kostenbesparingen en een optimalisatie van het personeelsbestand.”

De analyse van Magnit brengt verschillende belangrijke trends aan het licht die de hele Europese markt vormgeven en die leiden tot de huidige voorzichtige aanpak van veel bedrijven.
• Ondanks waarschuwingssignalen blijft de werkloosheid laag. In heel Europa ligt de werkgelegenheid dichtbij het hoogste niveau ooit, terwijl de werkloosheid in de EU rond de 6% ligt, het laagste niveau sinds jaren. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland en Polen zitten allemaal op of dichtbij hun laagste werkloosheidscijfers ooit. Signalen uit de Benelux duiden er mogelijk op dat deze trend aan het keren is. In België is de werkloosheid sinds februari 2022 met 11% gestegen en in Nederland sinds april met 16%.

• De verwachte recessie heeft een grote invloed op het werven van personeel. Hoewel in verschillende landen specifieke omstandigheden een rol spelen, kampen alle markten met hoge rentetarieven, prijsinflatie en beperkingen in de toeleveringsketen. Dit heeft invloed op het werven van personeel en leidt ertoe dat veel bedrijven de tarieven opnieuw tegen het licht houden, de secundaire arbeidsvoorwaarden uitbreiden en meer aandacht besteden aan het behouden van werknemers. Bovendien blijft de inzet van tijdelijke arbeidskrachten een veel gekozen strategie om de flexibiliteit onder deze omstandigheden te vergroten.

• Organisaties geven prioriteit aan het verminderen van kosten en uitgaven. Of het nu gaat om het inhuren van personeel, aanvullende investeringen in marktinformatie en -data, of de tijdelijke inzet van medewerkers uit het buitenland, bedrijven onderzoeken nieuwe manieren om het beheer van en de uitgaven aan tijdelijk personeel in Europa te optimaliseren. Bovendien is er als onderdeel van deze kostenbesparende initiatieven een sterke neiging om te investeren in goedkopere landen in Europa, zoals Polen en andere landen in Centraal- en Oost-Europa – gefaciliteerd door een Employer of Record (EOR)-oplossing.

• Vacatures verdwijnen in sommige markten. Het aantal vacatures is de afgelopen jaren flink gestegen, maar gegevens over de laatste twee kwartalen laten zien dat de groei in sommige landen afvlakt, onder meer in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar, vooral de afgelopen twee jaar.

“Bedrijven en organisaties kunnen ervan uitgaan dat de situatie in de markt onrustig blijft en dat de economische neergang in een groot deel van Europa de komende zes maanden gewoon doorzet. Bedrijven moeten een strategische, datagestuurde aanpak hanteren bij het herinrichten van hun personeelsbestand en het benutten van tijdelijke medewerkers om flexibeler te kunnen zijn en zo uitdagingen aan te pakken en kansen te grijpen”, benadrukt Smith.

Het rapport gaat dieper in op deze en op andere trends. Het biedt een exclusieve analyse van de data van Magnit en biedt inzichten en best practices met betrekking tot werkloosheid en vacaturepercentages, de tijd die het kost om vacatures in te vullen en tarieven voor flexibele inhuur in heel Europa. Daarnaast biedt het rapport inzicht in zeven Europese landen en de unieke trends en uitdagingen in deze landen.

Voor het samenstellen van dit rapport heeft Magnit eigen algoritmen gebruikt die data uit verschillende interne en externe bronnen hebben verzameld, opgeschoond, geanonimiseerd en geanalyseerd, waaronder honderden klantprogramma’s. Het bedrijf beheert gegevens van honderdduizenden werknemers in meer dan 51.000 unieke rollen, waardoor normalisatie wordt gegarandeerd zonder het risico op vertekende gegevens.

Bron: Magnit, 25 januari 2023

Lees ook
Wijzigingen in directie Brainnet
Brainnet krijgt met PRO Unlimited unieke mogelijkheden op Europese markt