+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Non-profitsalarissen schieten omhoog: ‘’een uitzonderlijke stijging’’

De nieuwe cao voor non-profitpersoneel brengt veel veranderingen met zich mee. De meest ingrijpende wijziging is dat alle salarissen binnen de non-profitsector de komende maanden met 10 tot 14 procent gaan stijgen. Volgens Thomas Boerefijn, Senior Manager Permanent Recruitment bij Robert Walters, is deze ontwikkeling uitzonderlijk. “We hebben te maken met een recordstijging in non-profitsalarissen, en dat is niet zonder gevolgen”.

Drie verhogingen op rij

In juni 2023 hebben diverse vakbonden een akkoord gesloten over een verbeterde cao binnen de non-profitsector. In het primair onderwijs stijgen de lonen per direct met 10 procent. In het hoger onderwijs krijgen werknemers niet alleen een nominale loonsverhoging, maar ook een salarisverhoging van 6,36%. Tot slot krijgt het ggz-personeel per 1 november een salarisverhoging van 5%, halverwege 2024 een eenmalige uitkering en eind 2024 nog een salarisverhoging. “Dat salarissen blijven stijgen in deze krappe arbeidsmarkt, verbaast me niet. Maar deze extreme verhogingen zijn uitzonderlijk”, zegt Boerefijn hierover.

Bedrijfsvoering in gevaar

Het doorvoeren van deze salarisverhogingen zal niet zonder slag of stoot verlopen, verwacht Boerefijn. “Het is terecht dat professionals binnen de non-profit een salarisverhoging krijgen, maar deze extra personeelskosten moeten wel betaald worden. Organisaties worden hierin niet direct gecompenseerd, dus de vraag is wie die hogere salarissen gaat betalen. Ik verwacht dat de loon-prijsspiraal in werking treedt: de gestegen loonkosten worden doorberekend aan consumenten. Door de salarisstijgingen komt de financieel gezonde bedrijfsvoering van veel non-profitorganisaties in gevaar”.

Non-profit wordt interessant

Het voordeel van de salarisstijgingen, is dat non-profit organisaties aantrekkelijker worden als werkgever. Ze kunnen makkelijker aan nieuw personeel komen en hun huidige personeel beter belonen. Maar niet alleen het salaris maakt een baan in de non-profitsector aantrekkelijk. “Maatschappelijke impact maken met een baan is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, vooral onder starters op de arbeidsmarkt. Daarnaast is flexibiliteit – waaronder een goede werk-privébalans – hen veel waard. Beide aspecten kun je vinden in een non-profitbaan. Tot slot is er een moderniseringsslag gaande in de non-profitsector, wat ook aantrekkelijk is voor veel professionals”.

Commerciële organisaties moeten meebewegen 

Maar hoe aantrekkelijk de non-profitsector ook is, ook de profitsector blijft voordelen hebben. Zo zijn commerciële organisaties vaak innovatiever. “Veel commerciële organisaties blijven voorop lopen, vooral op het gebied van procesinrichting en digitalisering”. Maar of dit op de lange termijn voldoende is om personeel aan te trekken, betwijfelt Boerefijn. ”Ik denk toch dat ook de commerciële bedrijven mee moeten gaan met de salarisstijgingen die het komende jaar gaan plaatsvinden binnen de non-profit. Anders vrees ik dat hun zoektocht naar personeel nóg uitdagender wordt. Hoe duurzaam, modern en hip je als bedrijf ook bent”.