+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

SEU-congres en Kennisweek informatief en inspirerend

SEU-congres en Kennisweek inspireert en informeert

Op 5 oktober jl. vierde Stichting Examens Uitzendbranche (SEU) haar 25-jarig jubileum met een kennisevent voor L&D en HR professionals en senior managers in de flexbranche.
Loes Waterreus (NBBU), Barbara Kramer (SEU), Angela Pot (SEU)
Daaropvolgend, in de week van 8 t/m 13 oktober, bood SEU een gratis Webinar Kennisweek met kennissessies voor vaste medewerkers in de flexbranche. Het aantal deelnemers was overweldigend: ruim 2800 medewerkers schreven zich in voor één of meerdere webinars, waarbij bovendien de live deelname met ruim 60% zeer hoog scoorde.

Levendige gesprekken
Hoe maak je zo’n jubileumcongres leuk, krachtig en inspirerend en zorg je dat het aansluit bij de tijd?
Dat was de uitdaging. Of een organisatie met zijn congresprogramma de juiste snaar raakt, merk je aan de opkomst, het aantal deelnemers, en of het publiek tijdens interactieve discussies geanimeerd met elkaar in gesprek gaat. Wanneer het gesprek tijdens de pauze verdergaat, je een levendig gezoem van stemmen om je heen hoort en de bezoekers ook na afronding van het programma nog lang blijven napraten tijdens de borrel, weet je: yes, het is gelukt! Het programma van het SEU-jubileumcongres was precies in de roos.

SEU-congres, 5 oktober 2023

Voor een pittig, niet ‘sexy’ onderwerp zoals het op de kaart zetten van kennis en (permanente) educatie van vaste medewerkers bij uitzend-, detacherings- en payrollorganisaties, is dat knap. Kennis van wet- en regelgeving is essentieel voor een correcte dienstverlening aan opdrachtgevers en flexkrachten.

Vaste medewerkers in de branche staan midden in het werkveld. Uit de grote ROI-studie die SEU heeft laten uitvoeren onderzoek blijkt dat deze medewerkers behoefte hebben aan knowhow bestaande uit de benodigde basiskennis van wet- en regelgeving én het regelmatig updaten van deze kennis. Ook opdrachtgevers verwachten bij het inhuren van personeel dat de service en de adviezen in lijn zijn met actuele regelgeving.

Zo lijkt het een vanzelfsprekende zaak dat er wordt geïnvesteerd in training en opleiding. Als je kijkt naar de grote opkomst bij de Webinar Kennisweek, zie je dat die behoefte er bij de medewerkers zeker is.

Maar tussen logica, behoefte en realisatie zweeft altijd de vraag: is het aantoonbaar effectief? Is het echt nodig? Wat levert het op? Het kost tijd en geld en ook in de flexbranche worstelt men met budgetten en personeelstekorten. Financiële managers zien graag een onderbouwing met cijfers en argumenten. HR-managers in de flexbranche zitten met de vraag: wij weten dat het nodig is. Hoe kunnen wij dat dan in vredesnaam meetbaar maken? Met dat laatste zijn zij niet altijd vertrouwd.

Klaas Toes presentatie tijdens SEU-jubileumcongres 5 oktober 2023

Nut van trainingen meetbaar maken
Om die reden liet SEU tijdens het congres Klaas Toes aan het woord (directeur ROI Institute Europe), over het meetbaar maken van leerinspanningen.
‘Verplaats je in het brein van een financieel verantwoordelijke. Als je iets wilt veranderen en met educatie de slagkracht van je medewerkers wilt versterken, heb je daar budget voor nodig. Je kunt dat budget verdedigen en de effectiviteit aantoonbaar maken, als je er meetbare resultaten bij bedenkt die je ook consequent verzamelt. Daarmee versterk je je case en steun je zowel je medewerkers als je (top)managers.’ Hij liet de ROI van het SEU-examen zien zoals dat vorig jaar is onderzocht én diverse cases vanuit andere sectoren. De vertaling naar concrete situaties in de uitzendsector moet nog worden gemaakt, maar dit bood wel eyeopeners voor deelnemers.

Deelnemers gaven achteraf te kennen dat ze praktisch aan de slag kunnen met de tips die ze kregen in deze presentatie.

Paneldiscussie tijdens SEU-jubileumcongres 5 oktober 2023

Discussie vanuit de praktijk
Daarna stond een discussieronde op het programma tussen bekende en minder bekende vertegenwoordigers uit de branche, waaronder de directeuren van ABU en NBBU, medewerkers en managers van diverse organisaties en een inlener. Zij konden vanuit hun ervaring hun mening geven over het nut van (permanente) educatie en op elkaar reageren. De diversiteit in de branche kwam zo ook in beeld; het verschil in aanpak van grote en kleinere organisaties, de specifieke service van de beide brancheorganisaties met hun eigen doelgroepen. Tevens werd duidelijk dat de complexiteit van wet- en regelgeving alleen maar toeneemt. Daarom is het actualiseren en borgen van kennis, nodig, óók voor ervaren medewerkers.

Jeanne Bakker, presentatie tijdens SEU-jubileumcongres 5 oktober 2023

Realistisch enthousiasmerend
Na de pauze zorgde Jeanne Bakker (Brain Bakery) met citroenen en ‘mep je Bep’ voor de vrolijke noot met een serieuze ondertoon. Ze gaf een nuchtere, bevlogen beschouwing van het fenomeen training. Met inspirerende sheets en sketches liet zij zien hoe mensen trainingen ervaren, wat ze ervan meenemen, wat ontmoedigt, wat bemoedigt en wat motiveert. Dat alles met rake imitaties van mensen zoals jij en ik. Hoe kom je thuis van een training? Wat app je naar huis? Ze schetste herkenbare types en situaties. Ontzettend grappig en scherp. Een perfecte overgang naar de borrel en nog vele gesprekken.

Quote van deelnemer:

‘Met name de presentatie van Jeanne heeft me aan het denken gezet. Als je zelf heel leergierig bent, ga je er makkelijk van uit dat anderen dat dan ook zullen zijn. En dat is niet altijd zo. Door je daar bewust van te zijn tijdens je training kun je meer mensen meenemen in je verhaal.’

Hopelijk zoemt dit congres nog lang na in de branche.

Animo voor Kennisweek overtrof verwachting
Kennis, kennis en kennis, daar draaide de SEU Webinar Kennisweek om. In 7 webinars deelden boegbeelden, specialisten en trainers hun kennis met uitzend- en backofficeprofessionals. Het was stevig ‘aanpoten’ want binnen een uur kregen de deelnemers veel praktische informatie die hen helpt om het werk met nog meer zelfvertrouwen te doen. Deelnemers konden bovendien PE-punten behalen voor deelname en juiste beantwoording van de toetsvragen.

Vooral het onderwerp ‘Inlenersbeloning toepassen’ trok veel deelnemers. Zelfs na verdubbeling van de capaciteit was dit webinar volgeboekt. Bijzonder was dat ook de Arbeidsinspectie een presentatie gaf over arbeidsmarktdiscriminatie.

Quote van deelnemer:

‘De webinars waren van hoge kwaliteit en prima opfrissers met nieuwigheidjes erbij.’

Het bleek een waardevolle week, die mogelijk is gemaakt door de opleiders en andere professionals uit de flexbranche die hier veel tijd in hebben gestoken.

Quote van deelnemer:

‘De wet- en regelgeving verandert zó snel dat het ook echt zaak is om bij te blijven. Met PE wordt het een stuk eenvoudiger om mijn kennis bij te houden.’

Verslag: Hinke Wever i.s.m. SEU
Quotes uit SEU evaluatie
Foto’s: Bianca de Wit, BFoto

Lees ook
SEU viert jubileum met Kenniscongres en Webinar Kennisweek
Permanente Educatie (PE) vergroot effectiviteit vaste medewerkers uitzendbranche