+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Detacheerders zien omzet in derde kwartaal stijgen met +7%

De omzet van detacheerders is in het derde kwartaal van dit jaar met 6,9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Wat opvalt is dat detacheerders meer vaste contracten bieden en hun tarieven hebben verhoogd.

Dat blijkt uit de MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

Fred Boevé, bestuurslid VvDN, zegt in een toelichting op uitkomsten van de MarktMonitor: “Vergeleken met een jaar geleden groeien we nog steeds qua omzet. Maar de groei ten opzichte van het vorige kwartaal zwakt wel voor de tweede achtereenvolgende kwartaal af. Toch zijn we zeer positief dat we ons staande weten te houden in een markt waar opdrachtgevers meer afwachten en een pas op de plaats maken.”

De omzetgroei is minder groot dan in het tweede kwartaal (+8%) en eerste kwartaal (+11%) van dit jaar. De omzetgroei dit jaar is ook aanzienlijk minder sterk dan in het topjaar 2022, waarin de omzet in de detacheringsbranche gemiddeld steeg met +18%.

Tarieven omhoog

De detacheerders hebben volgens de VvDN de groei kunnen vasthouden door hun tarieven te verhogen. Vooral bij nieuwe en verlengde opdrachten hebben ze de tarieven naar boven kunnen bijstellen. Boevé: “Bij de langdurige contracten is het moeilijker om daar wijzigingen in te laten doorvoeren. Maar bij de kortere opdrachten of waar er sprake is van verlenging lukt het om de tarieven mee te laten groeien met de inflatie. Dit heeft een positief effect op de omzet.”

Meer vaste contracten

Ruim 60% van de medewerkers bij detacheerders had het afgelopen kwartaal een vast contract, een stijging van 11 procentpunten ten opzichte van een jaar geleden. Dit is meer dan in andere sectoren, waar het gemiddelde op zo’n 55% ligt. Boevé: “Onze leden nemen nog steeds meer mensen aan in vaste dienst. We zien duidelijk dat medewerkers graag zekerheid van een detacheerder zoeken om verzekerd te zijn van opdrachten”.

Rem op ICT

Opvallend is dat het vakgebied ICT met 1% groei ten opzichte van een jaar eerder, bijna lijkt stil te vallen. Dit terwijl dit vakgebied veelal als de motor van de detacheringswereld wordt gezien. “We zien dit kwartaal dat bij grote ICT-projecten de rem erop gaat. Dit heeft alles te maken met het huidige economische klimaat, de wil om te kijken of projecten met eigen mensen kunnen worden opgepakt maar ook met aanstaande budgetrondes die er aankomen waar vermoedelijk er bezuinigd moet gaan worden op het ICT-budget”, stelt Boevé. Inkoop en Logistiek is zelfs met 11% gedaald. De afname in de maakindustrie en overvolle pakhuizen zijn hier debet aan.

Enkele kerncijfers uit de MarktMonitor over het derde kwartaal 2023:

  • Omzet per werkbare dag wederom gegroeid met 6,9% in vergelijk met tweede kwartaal van 2022.
  • Omzet per gedetacheerde en per werkdag gestegen.
  • Aantal gedetacheerden met 2,4% gestegen t.o.v. een jaar eerder.
  • Percentage leegloop toegenomen naar 4,6%.
  • Het percentage medewerkers met vast dienstverband blijft verder toenemen. In het derde kwartaal 2023 was dit 60,1%
  • Verkooptarief stijgt met 6,5%

Eigen positie van detachering

Waar detacheerders nu nog formeel vallen onder de uitzend CAO, pleit de VvDN al langer voor een eigen CAO. Boevé: “Keer op keer tonen de cijfers aan dat wij niet te vergelijken zijn met de uitzendsector. We nemen enorm veel mensen in vaste dienst, hebben uitstekende arbeidsvoorwaarden en bieden zekerheid. Met een eigen CAO kunnen we de huidige regeldruk van de uitzendsector van ons afschudden en ons gewoon richten op waar we goed in zijn. Het is zo langzamerhand echt een ‘must’.”