+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

Autist zoekt werkgever – campagne van AutiTalent

Werkzoekende Mariëlle
Werkzoekende Mariëlle

Mensen met autisme hebben een unieke mix aan kwaliteiten, die veel kunnen betekenen voor het huidige nijpende personeelstekort.

Dat blijkt uit onderzoek van AutiTalent, dat deze mensen koppelt aan overheidsinstellingen en de private sector. Van loyale data-engineers tot secuur administratief talent.

Nauwkeurig, creatief en loyaal
AutiTalent deed onderzoek onder de werkzoekenden met autisme in haar bestand en destilleerde daaruit een top 3 van hun belangrijkste kwaliteiten op werkgebied. Naast nauwkeurig (53%), zijn ze bovengemiddeld sterk in analytisch vermogen (49,5%), en creatief denken (22,5%)*. Bovendien zijn ze, juist door hun autisme, eerlijke en loyale medewerkers, vreemd van verborgen agenda’s en kantoorpolitiek.

In tegenstelling tot wat veel werkgevers denken, zijn de aanpassingen die zij nodig hebben minimaal. Vaak zijn het heel gewone zaken, waar de gemiddelde medewerker ook baat bij heeft. Zoals: een rustige werkplek (65,2%), duidelijke communicatie (64,1%), planning (52,5%) en instructies (41,2%) of voldoende uitdaging (52,3%). Met de huidige ontwikkelingen rondom hybride werken en het verdwijnen van drukke kantoortuinen, is dit een ideaal moment om meer gebruik te maken van de talenten in deze groep mensen.

Camerabeeldspecialist bij de politie
Door te ontzorgen en creatief mee te denken met een organisatie koppelde AutiTalent al meer dan 500 medewerkers bij ruim 250 bedrijven. Zo werd bijvoorbeeld de functie van camerabeeldspecialist opgezet, in samenwerking met de politie. Waar rechercheurs vaak geen tijd of geduld hebben om urenlang camerabeelden te bekijken op zoek naar verdachte zaken, blijkt dit een perfecte opdracht voor mensen met autisme. Camerabeeldspecialist Ron: “Ik doe heel gedetailleerd werk waar je echt je hoofd bij moet houden. Door mijn autisme vallen afwijkingen in patronen mij veel sneller op.”

Waardevolle inzichten
Functies waarbij data- en informatieverwerking de hoofdrol speelt zijn dus een goede match, zoals financieel specialist, onderzoeker of archiefmedewerker. Denk bijvoorbeeld aan een gefocuste data-engineer, die verbanden ziet waar de rest van het team nog niet eerder bij stil had gestaan. Het georganiseerde brein van een financieel specialist, waarbij je zeker weet dat geen enkel getal verkeerd staat. Of misschien juist een creatief denker, die altijd nét even wat anders naar de zaken kijkt voor een originele invalshoek. Mensen met autisme zijn goud waard op de arbeidsmarkt en inzetbaar bij allerlei sectoren.

Bron: Autitalent, december 2021