+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

OTTO Health Care sluit overeenkomst met Indonesische opleider verpleegkundigen

OTTO Health Care en Universitas Pelita Harapan sluiten een exclusieve overeenkomst om Indonesische verpleegkundigen gedurende maximaal 5 jaar in Nederland te laten werken. Daarna keren ze weer terug naar een van de aan de universiteit gelieerde ziekenhuizen in Indonesië.

Dit initiatief heeft de steun van de Indonesische overheid. Door deze ‘circulaire arbeidsmigratie’ ligt de focus niet alleen op de toegevoegde waarde voor ons land, maar ook op de meerwaarde voor de betrokken verpleegkundigen en het land van herkomst.

De Universitas Pelita Harapan (UPH) is een vooraanstaande, christelijke universiteit met een grote medische faculteit. Jaarlijks behalen 400 studenten er een Bachelor of Nursing diploma, waarna ze kunnen doorstromen naar een van de 41 ziekenhuizen of 60 klinieken van de aan UPH verbonden Siloam ziekenhuisgroep. De werkloosheid onder Indonesische verpleegkundigen is ongeveer 30% en ook daarom moedigt de Indonesische overheid tijdelijk werken in het buitenland sterk aan. UPH heeft al overeenkomsten met Amerikaanse ziekenhuizen. Door de samenwerkingsovereenkomst met OTTO Health Care richt de Indonesische universiteit zich nu voor het eerst ook op Europa.

Tekort zorgmedewerkers
OTTO Health Care werd begin 2022 opgericht om het snelgroeiende tekort aan zorgmedewerkers in Nederland aan te pakken. Het bedrijf heeft inmiddels samenwerkingsovereenkomsten met de ziekenhuizen Cardinal Santos en St. Luke’s in de Filipijnen en er werken inmiddels ruim 30 Filipijnse en Indonesische verpleegkundigen in Haaglanden Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum. De afgelopen maanden bracht OTTO Health Care diverse bezoeken aan Indonesië, samen met vertegenwoordigers van vijf Nederlandse ziekenhuizen. Daarbij werd ook met drie ministers gesproken, waardoor het belang van deze circulaire arbeidsmigratie ook door de Indonesische overheid wordt benadrukt. Vertegenwoordigers Universitas Pelita Harapan en de Siloam ziekenhuisgroep brengen over enkele maanden een bezoek aan ons land om verder kennis te maken met de deelnemende Nederlandse ziekenhuizen.

Nederlandse taal- en cultuurlessen
De Universitas Pelita Harapan en de Siloam-ziekenhuizen gaan Nederlandse taal- en cultuurlessen aanbieden, zodat voor het werk in ons land geselecteerde verpleegkundigen de taal, cultuur en het zorgsysteem machtig worden. Zodra de Indonesische zorgprofessionals klaar zijn voor hun komst naar Europa tekenen zij een contract voor maximaal vijf jaar bij een Nederlands ziekenhuis. Na hun verblijf zullen zij weer aan de slag gaan in een Siloam ziekenhuis. OTTO Health Care verzorgt gedurende deze hele periode de begeleiding. Naar verwachting zullen de eerste Indonesische verpleegkundigen in de loop van 2024 in Nederland aan het werk kunnen.

Stephanie Riady, executive director Universitas Pelita Harapan: “Dit is de eerste samenwerkingsovereenkomst tussen onze organisatie en Europa. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een win-win situatie wordt waarbij de gezondheidszorg in Nederland en in Indonesië zal profiteren. In OTTO Health Care hebben wij een professionele partner gevonden om dit uitdagende proces in goede banen te leiden.”

Frank van Gool, oprichter OTTO Health Care: “De zorg In Nederland dreigt vast te lopen en de inzet van goed opgeleide Aziatische verpleegkundigen is een onderdeel van de oplossing. Door de structurele samenwerking met UPH leveren we niet alleen een bijdrage aan de Nederlandse gezondheidszorg. De verpleegkundigen ontwikkelen zich professioneel en dat komt ook weer ten goede aan Indonesië. Dat maakt mij heel trots. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat we hiermee echt een volgende fase van arbeidsmigratie in Nederland markeren: functiegericht, gereguleerd en circulair.”

Bron: OTTO Health Care, persbericht 15 maart 2023

Lees ook
Samenwerking OTTO Health Care en St. Luke’s Medical Center
OTTO Holding neemt zorgbureau over en start ‘OTTO Health Care’