+31 88 1888150 | planning@jenz.nl
JenZ logo
Nieuws

70% van krapteberoepen kent overschot in ander Europees land

Nederland telt 166 beroepen met een tekort aan arbeidskrachten. Voor 70% van deze tekortberoepen is in een ander Europees land nog wél arbeidsaanbod beschikbaar. Dat blijkt uit een analyse van UWV.

Het UWV ziet het werven van personeel in het buitenland is daarom ook als een van de 34 oplossingen voor krapte op de arbeidsmarkt.

166 krapteberoepen

De Nederlandse arbeidsmarkt is zeer krap. In totaal zijn er momenteel 166 beroepen die te maken hebben met tekorten aan personeel. Vaak zijn er voor deze beroepen in andere Europese landen ook tekorten, maar voor 70% (117) van de tekortberoepen in Nederland is er minstens 1 land in Europa dat een overschot kent in dat beroep. In 7% van de tekortberoepen zijn er zelfs vijf of meer landen met overschotten. Zo zijn er bijvoorbeeld tien Europese landen waarin op dit moment een overschot is aan verkoopmedewerkers en zeven landen waar zowel bouwvakhulpen als keukenhulpen moeilijk aan het werk komen. Dit biedt kansen voor Nederlandse werkgevers.

Kansen in Europa

Werkgevers die verkoopmedewerkers voor de detailhandel zoeken, zouden bijvoorbeeld kunnen werven in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Portugal, Zweden, Cyprus, Hongarije, Luxemburg en Slowakije waar op dit moment een overschot is aan mensen in dit beroep. En voor werkgevers die bouwvakhulpen zoeken kunnen terecht in Denemarken, Griekenland, Duitsland, Letland, Noorwegen, Zweden en Slowakije waar relatief veel bouwvakhulpen werkloos zijn.

Het volledig UWV overzicht met beroepen waarvan in sommige landen een overschot is terwijl er in (veel) andere landen een tekort is vind je hier.

Werven in EU nog niet breed ingezet

Momenteel werft een op tien werkgevers personeel in het buitenland om de tekorten tegen te gaan. Door het vrije verkeer van werknemers binnen Europese Economische Ruimte hebben mensen de mogelijkheid om elders te gaan werken, eventueel met hulp van de European Employment Services (EURES). Dit kan personeelsoverschotten in herkomstlanden verminderen en de krapte bestrijden in de landen van bestemming.