Een op vijf werkenden presteert slechter door geldzorgen
Elf procent schaamt zich voor financiële situatie
Maar liefst negentien procent van alle werkende Nederlanders presteert weleens minder goed op werk vanwege financiële stress.
Dat blijkt uit onderzoek van Bowers & Jackling onder 1.088 volwassen Nederlanders werkend in loondienst. Mogelijk is gêne een oorzaak van die stress. Een op de tien ondervraagden zegt zich weleens tegenover hun werkgever te schamen voor hun persoonlijke financiële situatie.
Vooral jongeren tot dertig jaar ervaren problemen op de werkvloer door geldzorgen. Zo zegt maar liefst een derde van hen dat zij weleens minder goed presteren op werk vanwege financiële stress en schaamt 21 procent van hen zich daarvoor. “Ik vind het zorgelijk dat persoonlijke financiën voor zoveel jongeren effect heeft op hun werk”, zegt Jacco Vingerling, directeur van Bowers & Jackling. “Het leven is duurder geworden en dat merken we. Wanneer je aan het eind van iedere maand de eindjes aan elkaar moet knopen, kan dat stressvol zijn. Het is jammer dat schaamte hierin soms een grote rol speelt, want door erover te praten kom je er vaak achter dat je niet de enige bent die het financieel weleens moeilijk heeft.”
Hulpvraag
Ondanks het schaamtegevoel is maar liefst 43 procent van alle respondenten bereid om hun werkgever op de hoogte te stellen van hun financiële situatie. Met 57 procent zijn jongeren hiertoe het meest bereid. Door deze openheid lijkt de drempel om aan te kloppen voor hulp lager. Zo blijkt uit de cijfers dat bijna de helft van de respondenten hun werkgever om financiële ondersteuning zou vragen wanneer zij dat nodig hebben. Opvallend is dat juist jongeren (39 procent) hierin terughoudender zijn dan dertigplussers (51 procent). Vingerling: “Ik ben positief verrast dat zoveel werknemers openheid van zaken durven geven wanneer het op hun persoonlijke financiën aankomt. Dit laat zien dat een groot deel van de werkgevers en managers een veilige omgeving voor hun personeel creëert, zodat zij aan de bel trekken wanneer dat nodig is. Toch valt daar wat mij betreft nog veel te winnen en ik hoop dat zeker jongeren dat vaker zullen doen.”
Verantwoordelijk
Het onderzoek, dat is uitgevoerd door PanelWizard, toont aan dat werkgevers een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar maken van financiële stress op werk. Zo blijkt dat maar liefst 39 procent van alle werkende Nederlanders het prettig vindt als hun werkgever interesse toont in hun persoonlijke financiën. Onder jongeren bedraagt dit percentage zelfs vijftig procent. Daarbij zijn er ook verwachtingen: maar liefst de helft van alle respondenten wil dat hun werkgever hen actief helpt als zij het financieel moeilijk hebben. Vingerling: “Werkgevers hebben veel baat bij financieel fitte werknemers en ik vind dat ze hier ook zorg voor moeten dragen. Wij vragen zelf regelmatig aan onze werknemers naar hun privé situatie en zij voelen zich vrij deze met ons te delen. Indien nodig bieden wij passende hulp aan, bijvoorbeeld in de vorm van een budgetcoach. Door dit met elkaar te bespreken, hebben onze medewerkers minder stress en dat merken wij weer in hun productiviteit en positieve houding op de werkvloer.”
Over Bowers & Jackling
Sinds 2000 zijn Bowers & Jackling actief binnen de techniek. Als detacheerders met een persoonlijke aanpak, focussen ze op kwaliteit en professionaliteit, zie: Bowers en Jackling.